jump to navigation

Politik & processer på 2000 talet maj 28, 2009

Posted by matskjellstrom in Allmänt, Politik.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Enligt John Locke, en känd filosof så föds människan som ett oskrivet blad (tabula rasa) och att all lärdom kommer från erfarenheten.
Mänskligheten har samlat på sig miljoner erfarenheter under våra långa upplysta historia. Ändå så glömms dom gamla erfarenheterna bort, historien upprepar sig gång på gång. Misstagen görs om igen – som en evighetsmaskin.

Om man nu studerar dagens politik i sverige och i världen så ser man tydligt att många politker har ett selektiv minne – dom glömmer bort alla gamla erfarenheter.
Den politiska anda i vår tid skiljer sig betydligt från det förflutna.
Man kan beskriva en massa exempel på skillnader om man studerar den politiska historien.
Politisk kvadrat
Vår tids fokusering på den enskilda individen, för bort människan från sitt naturliga sammanhang: andra människor – Rousseau var filosofen som såg statens styrande som något bindande – ”Människan är född fri och överallt är hon i bojor”.

Att leva ”under” den moderna staten är en komplicerat, deras beslut påverkar oss som enskilda individer. Livet blir alltmer artificiellt med den moderna politiken. Vi blir snart robot människor som lever för våra prylar och ensamt.

I sverige har vi flera etablerade partier som oftast ger samma/liknande budskap.
Skiljelinjerna är inte särkilt stora i dagens politik [tycker jag].
En Moderat kan ha en livsstil som en Socialdemokrat eller vice versa.
Folk med olika politiska åsikter kan leva tillsammans utan större problem.
Förr i tiden var det nästan otänkbart att folk från olika samhällsklasser levde i samma familj.

Modern politik är svårtolkad, debatterna är oftast som en cirkus med egocentrerade clowner där det mest går ut på att hitta fel på motpartens politik – pajkastning. Dom har så att säga inget nytt att komma med så då lägger man samhälls problemen på något annat parti [dom andra får skulden].
Den moderna politiken borde behöva en s.k. uppgradering av sin kärna.
Nu börjar mycket att bli suddigt och svagt i den politiska världen.
Orättvisor kommer alltid att finnas, det är nog att omöjligt att få alla att känna sig nöjda med sitt liv. Men, man kan försöka att få balans mellan människor.
Men hur ska det gå till, hur kan vi politiskt förändra vår värld till en bättre.
Eftersom det alltid kommer finnas med människor med problem så kommer det bli svårt att få bort många av våra vardagliga problem.
Det är så att säga upp till människan, vår natur, vår värld, vårt universum, finns där hela tiden utan något inflytande över oss människor. Vi måste ensamma skapa en bättre värld.

Mats Kjellström

Rousseau – ”Förolämpningar är argument som används av folk som har fel.”

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Lämna en kommentar